Jovana Budima

It takes a village to raise a child
Kreativnost na delu | Roditeljstvo

Kućne igre sa decom

November 20, 2017

Zima nam kuca na vrata, što znači da nam je potrebno što više ideja kako da se deca zabave kod kuće. Pored slobodne igre, koja je od najvećeg značaja za dečiji razvoj kreativnosti i mašte, želim da vam dam neke ideje kako da pomognete deci da se zabave onda kada im je pomoć potrebna i kako da učinite zajedničko vreme što lepšim. Ugasite TV i You Tube, pokažite deci ove aktivnosti i videćete kako će ubrzo sami početi da se igraju bez vaše pomoći.

Bojenje i crtanje 

Prosto i jednostavno, dajte detetu drvene bojice ili flomastere, koje deca ipak više vole jer ostavljaju jači trag na papiru. Bojanke možete da kupite ili ako ste u prilici, možete da ištampate šta god dete poželi. Dovoljno je samo da upišete u pretraživač colouring pages i eventualno dodate šta tačno želite i kliknite print.

 

Pečati

Deca obožavaju pečate. Možete ih kupiti u raznim knjižarama i prodavnicama igračaka. Dajte im papir i pečate i obećavam da će neko vreme uživati lupajući ih.

Plastelin

Daje velike mogućnosti. Starija deca mogu da prave samostalno šta god požele, mlađoj deci možete pomoći tako što ćete zajedno praviti ili koristiti modle. Mogu se pronaći razni recepti za pravljenje plastelina kod kuće. A najbolja zabava je kada se udruže pečati i plastelin 🙂

Tempere i vodene boje

Obucite detetu staru garderobu ili stavite kecelju, stavite mušemu na sto. Dajte mu četkicu i boje i videćete sa kakvim uživanjem će crtati nakon što mu pokažete kako. Svom detetu sam dala tempere i vodene boje ubrzo nakon prvog rođendana i od tada uživa da crta. Sačuvajte prvi crtež ili ga fotografišite 🙂 Mi imamo stalak koji sam napravila od kartona i pokazao se vrlo zanimljivim. I sama se sećam da sam kao dete sve radila stojeći radije nego da sedim.

Čitanje

Čitanje ne mora da bude rezervisano samo za odlazak u krevet. Namestite se udobno, pokrijte se ćebetom i uplovite u priče omiljenih junaka u bilo koje doba dana. Čitajući deci usađujete ljubav prema knjigama, a to je nemerljiv dar svakome od nas.

Grafomotoričke vežbice

Možete nabaviti knjižice sa grafomotoričkim vežbanjima ili ih takođe možete ištampati. Razni oblici, krive linije, spajanje tačkica, lavirinti, crtanje oblika po isprekidanim linijama, odlične su vežbe pisanja i crtanja.

Slaganje kockica

Lego kocke ili bilo koje druge su uvek odlična zabava. Moram priznati da se ja uvek zaigram njima čak i više od svog deteta. Podloga za slaganje je odlična stvar, na njoj može da se napravi mnogo više oblika koji čine celinu.

Slikanje u mleku

Sipate mleko u posudu i kapnete nekoliko kapljica boja za hranu. U drugu posudu sipate malo tečnosti za sudove i u nju umočite štapić za uši. Onda tim namočenim štapićem dodirnete boju u mleku i boja kreće da se razliva, praveći najlepše šare. Izgleda kao ples boja i magično je. Deca ovo obožavaju.

Slikanje u peni za brijanje

Ukradite tati malo pene za brijanje i u nju sipajte nekoliko kapi boje za hranu. Tankim štapićem polako mešajte penu, praveći krive linije. Dobićete divne šare. Onda na to prislonite karton bele boje, utisnite ga lagano u šarenu boju, sklonite i obrišite sa njega višak pene. Dobićete divnu šarenu sliku.

                                   

Nizanje perlica

Perlice mogu da posluže u svrhu vežbanja sitne motorike tako što se nižu na kanap ili na nekuvanu špagetu ili slično. Stariji drugari mogu da prave narukvice ili ogrlice, birajući boje koje žele.

Pravljenje oblika od perlica

Ovo je naša nova omiljena zanimacija. Perlice iz Ikee imam odavno u školi, deca obožavaju da ih nižu, a sada sam konačno pronašla podlogu na koju se nižu, takođe u Ikei. Na tablu za perlice poređate u obliku koji želite. Preko oblika stavite papir za pečenje i ispeglate zagrejanom peglom dok se perlice malo ne otope i zalepe jedna za drugu, čineći tako divnu figuru kojom dete bude oduševljeno. Za ideje za pravljenje možete koristiti Pinterest.

                                 

 

Lepljenje nalepnica

Samostalno lepljenje nalepnica u sveske ili na papire, kao i knjige za označenim mestima za lepljenje istih su uvek dobra zabava.

Lutkarsko pozorište

Kada smo sestra i ja bile male, mama je stavljala dve stolice i preko njih ćebe. Stala bi iza i izvodila predstavu koristeći pozoršne lutke ili igračke. Za školske potrebe sam napravila od kartonske kutuje mini pozorišnu scenu koju povremeno nosim kući za igranje. Imamo i lutkice koje se stavljaju na prstiće. Izmišljajte priče zajedno sa decom i od njih pravite predstave.

Slaganje slagalica

Puzle su uvek dobra ideja. I mi stariji volimo da slažemo. Kartonske ili drvene, ištampana plastificirana slika koje je isečena na delove, sve su odlična zanimacija.

                                         

Koncert

Mikrofon u ruke (ili nešto što imitira mikrofon) i koncert može da počne. Odličan način da dete vežba i uči nove pesmice. Takođe uključite i muzičke instrumente ako ih imate. Ako ne, šerpe i varjače su još zabavnije.

Figurice

Moje dete prosto obožava sve vrste figurica. Da li one iz Kinder jajeta ili iz različitih kolekcija, svakog dana ih ređa gde god joj padne na pamet, igra se njihovom kućicom, kupa ih, uspavljuje. Viđam svoje đake kako stalno sa sobom nose te minijaturne igračke. Dajte im neke kutijice, kućice, posude ili slično u koje će moći da ih ubacuju i ređaju i iznenadićete se koliko dugo im to drži pažnju.

                     

Pomoć u kuhinji

Kada treba nešto da skuvate, a dete vas vuče za nogavicu, umesto da ga postavite ispred TV-a, angažujte ga u kuhinji. Ako je malo da vam zapravo pomogne, neka ponese svoje igračke u obliku hrane i glumi da kuva, ako nemate takve igračke, dajte detetu neko voće ili povrće i plastični nož da njih kao secka ili jednostavno pomešajte vodu i brasno, napravite testo koje dete može da mulja. Takođe možete užeti i modle za kolače ili plastelin u koje može da sipa testo i pravi oblike.

Sortiranje predmeta

Veliki broj predmeta se može sortirati po veličini, boji, broju, obliku, itd. Dovoljno je da stavite slike kategorija po kojima će se predmeti razvrstavati i da pokažete detetu gde koji treba da stavi i ono će vrlo brzo shvatiti gde šta treba da stavi.  Možete uključiti i sitnije predmete koje će hvatati plastičnim pincetama ili hvataljkama za salatu i da u igru uključite i vežbanje sitne motorike (vežbanje koordinacije očiju i prstiju ruku).

Kula od čaša

Vrlo jednostavno, uzmite plastične ili papirne čaše i ređajte ih tako da od njih pravite kulu, zamak, ili šta god poželite. Bonus zabava je rušenje onoga što napravite 🙂

 

Automobilske staze

Lepljivom papirnom trakom (onom koju koristimo kada krečimo) napravite stazu za vožnju autića. Po tepihu ili parketu, ova traka se lako skida i ne ostavlja lepak, zato je i idealna za ovakve i slične igre. Dajte detetu autiće i zabava može da počne. Starija deca mogu sama da lepe staze. Ukoliko imate, u igru ubacite saobraćajne znakove, saobraćajce, pešake i sve što vam se učini zanimljivim.

Igre pretvaranja

Kada se dete igra pretvaranja, ono aktivno eksperimentiše sa socijalnim i emotivnim životnim ulogama. Na taj način oseća kako je “biti u tuđim cipelama”, što mu pomaže da vežba vrlo bitnu veštinu u svom moralnom razvoju, a to je empatija. Zato, dozvolite detetu da se povremeno “maskira” u šta god poželi, čak i ako to podrazumeva pozajmljivanje stvari iz vašeg ormana. Neka se slobodno igra smišljajući situacije u kojima se njegov lik nalazi u tom trenutku.

                     

Kupanje lutaka ili automobila

Napravite sapunicu u kadici i ubacite unutra automobile ili igračke po izboru. Možete uzeti i sunđer za pranje. Idealna prostorija za ovakvu vrstu zabave su terasa kada je toplo ili kupatilo kada je hladnije. Ne postoji dete koje ne voli da se brčka, kvasi, prska i ostale igre koje uključuju vodeni haos. S vremena na vreme im treba priuštiti ovakav vid zabave.

Piknik

Možete organizovati pravi piknik napolju ili kod kuće kada vremenski uslovi ne dozvoljavaju odlazak u prirodu. A možete i napraviti piknik za lutke ili zamišljene drugare. Ćebence, korpa sa hranom i posuđem, pravim ili igračkama, kako ste već odlučili i piknik može da počne. Možete osmisliti tako da ponekad kao porodica neki svoj obrok pojedete na ovakav način 🙂

Naučni eksperimenti

Za malo starije drugare možete napraviti pravu malu hemijsku laboratoriju kod kuće. Ideje možete pronaći bilo gde na internetu, neke odlične imate i ovde.

Kuglanje

Potrebni su vam lopta i nešto što će imitirati kegle. Možete iskoristiti plastične ili papirne čaše ili rolne toalet papira. Rolne možete ukrasiti kolaž papirom, kako bi lepše izgledale. Poređajte svoje kegle i zarolajte kuglu-loptu i uživajte u detetovom uzbuđenju.

Jesenje lišće na prozoru

Ova aktivnost zahteva dvostruko angažovanje, što je čini duplo zanimljivijom. Izađite napolje sa detetom i ponesite korpu u koju ćete staviti jesenje lišće koje budete skupili. Birajte raznovrsne oblike i boje. Kada dođete kući, uzmite providnu foliju za hranu, stavite je na sto i odvijte je onoliko koliko želite da bude veliki ukras za prozor, ali nemojte seći foliju, već pridržavajte rolnu dok dete na foliju slaže lišće. Onda preko složenog lišća prekrijte još jedan sloj folije i isecite. Lepo namestite sve i popravite ako je nešto potrebno i samo stavite na staklo prozora, folija će se sama zalepiti, tako da nema prljanja prozora.

Kampovanje

Idealna aktivnost za celu porodicu. Improvizujte šator koristeći prekrivače i ubacite unutra sijalice za jelku. Sklupčajte se unutra i pričajte, smejte se ili čitajte knjigu. Nakon što dete ovo bude videlo od vas, možete samo postaviti improvizovani šator i ono će samo kampovati sa svojim igračkama.

Mađioničarski trikovi

Ovo priznajem nisam probala, ali mi je uvek bilo zanimljivo da gledam. Ukoliko znate neke od tikova, pokažite ih deci. Ako ne znate, kao ja, a zanima vas, potražite neke tutorijale i naučite nešto novo i zabavno.

Dekorisanje

Za mene praznici pored odmora, više vremena sa porodicom i poklanjanja predstavljaju i vreme kada je kreativnost na vrhuncu. Tu spada i rođendan mog deteta, ali o tome neki drugi put. U školici i kod kuće se svašta nešto pravi i dekoriše. Čestitke, ukrasi, pokloni, pakovanje poklona. Dajte mašti na volju ili konsultujte Pinterest, najbolje mesto za inspiraciju i dobijanje ideja šta napraviti.

Crtanje po tabli

Bela tabla po kojoj se piše markerima ili ona tamna po kojoj se piše kredama ili ona magična piši-briši. Sve tri su odličan način da se dete zabavi i zaigra. Verujte mi da deca obožavaju table. U školi jedva čekaju da im zadam aktivnosti gde se one koriste 🙂

Seckanje makazama

Možete da iscrtate linije po kojima deca treba da seku makazama, oblike, da im date papire i kartone različitih debljina i tekstura. Takođe i razne materijale, trake i slično. Maloj deci je dovoljno samo dati papir i makaze kako bi osetili šta treba da rade. Pokažite im tako što ćete im prvo pridržavati papir, a onda ih pustiti da seku sami. Vodite računa samo da makaze ne budu oštre niti šiljate. Objasnite detetu da treba da pazi na svoje ruke, da se seče samo to što ste mu dali, ne garderoba, nameštaj, knjige ili slično. Takođe je bitno da im se skrene pažnja da se makaze odlžu na sto kanon korišćenja i da ne treba da se kreću dok ih drže u rukama.

Kolaž papir 

Od kolaž papira može da se napravi mnogo toga. Mogu se iscrtati oblici, pa onda seći ili se mogu odmah seckati i lepiti na papir praveći razne pejzaže, oblike, likove, itd. Ovde imamo spoj crtanja, sečenja, lepljena i kreativno angažovanje prilikom pravljenja kolaža.

Dobili ste 31 ideju, za svaki dan u mesecu po nešto, pa izvolite, uživajte igrajući se 🙂

*Na svim fotografijama sam zabeležila svoje dete i đake i aktivnosti kojima se zanimamo kod kuće ili u školici

Moje ime je Jovana Budima. Mama sam malene devojčice, po zanimanju nastavnik engleskog jezika. Volim decu i poznajem ih. Volim životinje, sport i prirodu. Kreativna sam i volim da pišem. Ovaj blog je spoj svega navedenog.

 1. Sjajne ideje za one mladje! Mi smo sad u fazi “bazena” (i to dok ja ne gledam) – sva moguca cebad, jastuci, jorgani i prekrivaci se naslazu jedan na drugi i dobije se izuzetno mekana podloga. Onda samo preostaje skakanje u i po bazenu, prevrtanje i plivanje.
  “Ne umeju” da sloze pidzamu, ali perfektno naslazu xx prekrivaca jedan na drugi 😀

 2. Pingback: WWW.XMC.PL
 3. Hvala na novim idejama!
  Roršahove mrlje su isto zabavne, kao i otisci krompira ili polovljene jabuke u temperi, oslikavanje šaka i stopala – bilo da je bojenje vodenim bojama ili samo iscrtavanje kontura flomasterom. Kod crtanja, u početku umeju da budu bez samopouzdanja jer to što su nacrtali nije kao što su zamislili, pa odbijaju tu aktivnost. Onda kombinacijom jednostavnih geometrijskih elemenata im predstaviti kako se nešto lako nacrta (po principu čiča Gliše, google: how to draw for kids). Kada se malo uvezbaju, oslobodiće ruku i dodavati detalje, i sami insistirati na ovoj aktivnosti.
  Pozdrav!

  1. Drago mi je da Vam, se dopadaju ideje 🙂 Hvala Vam na ovome sto ste podelili sa nama, zaista zvuci zabavno 🙂

Leave a Reply

%d bloggers like this: