Jovana Budima

It takes a village to raise a child
Kreativnost na delu

Pametna tabla-uradi sam

July 14, 2018

Čulna (senzorna) igra podrazumeva bilo kakvu aktivnost koja stimuliše čula vašeg deteta.  To su dodir, miris, ukus, vid i sluh.

Senzorna igra povezuje nervne puteve u mozgu, stvarajući sinapse. Veći broj sinapsi omogućava detetu da sa lakoćom obavlja kompleksnije zadatke. Takođe podstiče jezički i kognitivni razvoj, finu i krupnu motoriku, rešavanje problema i socijalnu interakciju.

Čulno iskustvo je vrlo važno za razvoj dečijeg mozga. U mlađem uzrastu se deca oslanjaju na na čulni input dok uče o svojoj okolini. Igre koje aktiviraju čula deteta u isto vreme aktiviraju neuronske veze koje su neophodne za celokupni razvoj, koje podržavaju misao, učenje i kreativnost. Istraživanje pomoću dodira pomaže deci da od starta steknu više saznanja o sredini koja ih okružuje, što im pomaže da bolje razumeju svet oko sebe.

Ovakav vid igre detetu omogućava sticanje praktičnih veština koje će mu biti potrebne u svakodnevnom životu. Naućiče da koristi sve ono što se nalazi na tabli. Na taj način se kod deteta grade samopouzdanje i spretnost. Razvija se i memorija kroz ponavljanje radnja. Nervozno dete se brže i lakše umiri igrajući se na ovakav način.

Kako napraviti ovako nešto? Prvo je potrebno da smislite šta sve želite da stavite na tablu. Napravite spisak i krenete u potragu. Potrebna vam je tabla na  koju ćete sve elemente prišrafiti ili zalepiti. Morate da smislite da li su vam potrebni držači za tablu -L profili, ili ćete je zakačiti negde da visi. Naša tabla ima 4 velika L profila-dva napred dva nazad.

Većinu stvari koje se nalaze na tabli sam kupila u Uradi sam prodavnici. Neke sam imala kod kuće, neke su iz prodavnice igračaka. Dosta toga se sigurno može  pronaći i u kineskim radnjama.

Na našoj tabli se nalaze ogledalo, brojalica, knjižica sa bojama, magnet, kalkulator koji pišti, metalna šarka sa drškom, dva točkića različite veličine, plastika koja se koristi kao rupa za kablove na radnim stolovima, dva prekidača za svetlo, kvaka od PVC prozora, plastična šipka sa krugovima, koja se koristi da se na nju zakači zavesa u kupatilu, cev sa grlom, mislim da se takve koriste u WC-u, dve alke, bravica za zaključavanje koja se povlači, kao i metalna kvakica koja se vrti pun krug i dve vrste kuhinjskih ručki.

Postoji još mnogo elemenata koji se mogu iskoristiti. Navešću neke od njih, a vi slobodno dajte mašti na volju kada budete pravili spisak potrebnih stvarčica. Možete dodati ksilofon, katanac, bravu sa ključem, lanac za blokiranje vrata prilikom otključavanja, možete napraviti razna vratanca i različite kvakice. Rajsferšlus je odlična zanimacija, kao i prekidači sa svetlima, električna i metalna zvonca, magneti raznih oblika, ručke za slavine i slično.

Nemojte stavljati ono što čime se dete u stvarnom životu može povrediti, ako što su npr. šteker i utikač.

Sve ovo sam kačila na tablu tako što sam ušrafila ili zalepila lepkom koji se zove Moment fix. Verovatno postoje i druge vrste lepkova i silikoni koji su izdržljivi. Najbolje je da koristite malu električnu bušilicu za šrafljenje, a u nedostatku iste možete uz pomoć čekića i eksera napraviti rupicu na tabli i onda ručno šrafcigerom ušrafiti. Ovo je naravno teža varijata, ali je izvodljiva. Jedino mesto gde je tabla probušena je tamo gde je PVC kvaka.

Danas je sve moguće kupiti gotovo ili naručiti nekome da vam napravi i platiti mu za to. Iskreno, sam stvaralački i kreativni proces je za mene uživanje i izazov i ovakve stvari ću uvek pre napraviti sama.

Nadam se da vam se tabla dopada, pišite utiske i ako odlučite da napravite svom detetu istu, tu sam da pomognem 🙂

Kako da napravite senzornu knjigu, pogledajte ovde.

Moje ime je Jovana Budima. Mama sam malene devojčice, po zanimanju nastavnik engleskog jezika. Volim decu i poznajem ih. Volim životinje, sport i prirodu. Kreativna sam i volim da pišem. Ovaj blog je spoj svega navedenog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: