Jovana Budima

It takes a village to raise a child
Škola engleskog jezika Brighties

Učenje engleskog jezika u ranom detinjstvu

March 6, 2017

Sve više istraživanja svedoči o pozitivnom uticaju na formiranje mozga kod dece koja govore dva jezika. To se naravno odnosi na dvojezične porodice, gde deca spontano usvajaju različite jezike od svojih roditelja, baka, deka. Imajući u vidu i izloženost dece internetu i televiziji, vidimo kako sve više dece počinje spontano da usvaja engleski jezik. Kako gledanje televizije i korišćenje smartphona i tableta nisu dobri za decu, (o tome ćemo opširnije u nekom od narednih postova), škole engleskog jezika su mesto gde mališani mogu vrlo lako i uspešno da uče engleski jezik kroz igru.

   
Pre 4 godine sam u Novom Sadu otvorila Brighties školu engleskog jezika za decu. Radimo sa uzrastom od tri godine. Iz istih razloga zbog kojih se preporučuje da deca mlađa od tri godine ne kreću u vrtić, ukoliko naravno imate osobu od poverenja koja bi čuvala Vaše dete, mi takođe savetujemo roditelje da sačekaju.

Iz svog ličnog ranijeg iskustva rada sa decom mlađom od tri godine, verujem da je suviše rano voditi dete u školicu. Naravno da kod kuće roditelji ili neko blizak detetu ko dobro govori strani jezik mogu i poželjno je da pričaju sa detetom, igraju se, pevaju, čitaju, itd.

 

 

 

 

 

 

Nekim roditeljima se čini da je i sa tri godine rano za dete da počne da uči strani jezik. Sve opet zavisi od deteta. Ako primetite da Vaše dete voli da peva pesmice, izgovara neke reči, pritom je zadovoljno i puno samopouzdanja kada to radi, zašto ne biste upisali dete u proverenu školicu.

Kada napune 4 godine, deca pokazuju mnogo više koliko znaju. Ali to ne znači da sa tri godine ne znaju. Samo im je potrebno vreme da steknu samopouzdanje. Takođe, deca koja su ranije počela sa učenjem, imaće mnogo bolji akcenat i mnogo će lakše usvajati ostale jezičke strukture.

Najbitnije je da deca vole da dolaze.

To se postiže tako što je na časovima prijatno, zanimljivo, deca se ne forsiraju, sve se radi kroz igru. Nastavnici su iskusni u radu sa malom decom. Jako je bitno da su odlični govornici jezika, jer mala deca usvajaju najsitnije jezičke finese, koje odrasli ne primećuju.

Vidim da je u vrtićima postalo popularno da vaspitačice drže časove engleskog… Žao mi je, ali to ne može da se poredi sa radom i kvalitetom znanja koje pružaju profesori jezika.

Ono o čemu sam takođe posebno vodila računa je prostor u kome deca borave. Učionice su prostrane, veličine više od 25m2, deca se slobodno kreću, sede na podu, imaju stočiće i stolice kada boje, pišu, crtaju.

Izbor materijala za rad je vrlo veliki. Na svakom času se igramo igricama, igračkama, kroz dinamične aktivnosti podižemo dečiju pažnju. Dečija pažnja je održiva čitavih 45 minuta koliko traje čas.

 

 

 

 

 

 

Neophodno je da deca slobodno izražavaju svoju maštu i kreativnost. Zato smo pripremili pun orman najrazličitijih materijala za kretivne radionice koje povremeno uključujemo u nastavu. Nastavnici svoju kreativnost neguju praveći rekvizite i igrice za časove.

Omiljena igračka naših polaznika je interaktivna tabla, nju koristimo sa decom starijom od 4 godine. Deca vole modernu tehnologiju, a na ovaj način su fizički aktivni i razvijaju timski duh.

               

 

 

 

 

 

Kada je reč o broju đaka, grupe su male, od 3-6. Na taj način imamo mogućnost da se posvetimo svakom detetu u najvećoj meri, a nastavnicima časovi nisu naporni. U svakoj grupi su deca istog uzrasta, tj. godišta. Na taj način im dajemo mogućnost bolje socijalizacije, ostvarivanja prijateljstava i lakšeg prelaska na više nivoe, jer se neće desiti da je neko previše mali da bi sledeće godine npr. učio alfabet i slično.

Brighties škola engleskog jezika svakodnevno daje mogućnost dolaska na besplatan promotivni čas.

Dobrodošli!

Moje ime je Jovana Budima. Mama sam malene devojčice, po zanimanju nastavnik engleskog jezika. Volim decu i poznajem ih. Volim životinje, sport i prirodu. Kreativna sam i volim da pišem. Ovaj blog je spoj svega navedenog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: