Jovana Budima

It takes a village to raise a child
Roditeljstvo

Vremenska linija dojene bebe

July 13, 2017

Ovo je prevod teksta za koji mi je izuzetno žao što ga nisam imala ispred sebe od prvog dana dolaska moje bebe na svet. Ovo je tekst o dojenju, kako da uspete u njemu, ako ga pratite dan po dan. Pomaže onda kada dobijete pogrešan savet, kada ne znate šta da radite, kada mislite da dojenje uzrokuje neka neželjena ponašanja, kada je potrebno da razumete potrebe svoje bebe, a to vam ne polazi za rukom.

Kao neko ko se dosta namučio sa dojenjem, a ko je uvideo koliko je ono bitno za moje dete i u kasnijem životu i koliko blagodeti je njoj donelo, garantujem da je početak najbitniji. Kao i pravilna edukacija i podrška onda kada je teško. I vera u sebe i svoje telo i da ne postoji ništa bolje od toga što dajete svom detetu i da se sve prepreke mogu prevazići. Nažalost, od onih od kojih očekujete prave savete, često izostanu baš tu. Nadam se da će tekst biti od pomoći. Reference možete pronaći u originalnom linku.


Svaka beba dostiže prekretnice u razvoju u svoje vreme. Mnoštvo faktora utiče na to kada će se kod bebe šta razviti. Kao, npr. genetika, način porođaja, gestacija na porođaju, medicinski problemi, efektivnost posteljice pre porođaja, itd.

Međutim, postoji uporna i razumljiva potreba za informacijama o tome šta se podrazumeva pod „normom“ kod mama koje očekuju svoju prvu bebu. Ovo se posebno odnosi na dojenje, put ka razumevanju da je unos majčinog mleka mnogo kompleksniji od gledanja mililitraže na flašici. Ova tema je vrlo popularna, ali dolazi do velike konfuzije, posebno zato što su mame koje doje u manjini i vrlo često se nađu u situaciji da one ili njihovi zdravstveni radnici porede njihovu bebu sa bebama koje se hrane formulom.

Dojene bebe nisu iste kao bebe koje se hrane formulom. Jedne su hranjene mlekom svoje vrste, druge su hranjene mlekom potpuno druge vrste, tako da uopšte nije iznenađujuće da mogu biti uočene značajne razlike.

Ono što sledi je vremenska linija putovanja kroz dojenje prosečne bebe. Nadamo se da će se pokazati kao korisna alatka koja pruža uverenje novim mamama onda kada im je to potrebno.

Na rođenju:

 • Davanjem dovoljno neprekidnog kontakta kože na kožu, vaša beba se može pomeriti ka vašoj dojci i početi da sisa bez asistencije.

 • Prvi podoj pomaže da se stabilizuje bebin šećer u krvi i zaštiti bebin stomačić.

 • Većina beba će bolje sisati prvi put nego narednih nekoliko dana. Iskoristite to. Instinkt bebe rođene u terminu je da sisa po 20 do 30 minuta nakon rođenja, ako nije uspavana od lekova ili anestezije, koji su dati mami prilikom porođaja. Dojenje u porođajnoj sali ili sobi za oporavak nakon carskog reza, pruža hormonsku podlogu za budući nastanak zrelog mleka.

 • Ako ste pretrpeli veći gubitak krvi nego što je očekivano prilikom porođaja ili imate zaostalu posteljicu unutar materice, to može da dovede do problema u proizvodnji mleka.

 • Postarajte se da sestre u bolnici znaju da ne smeju da daju formulu vašoj bebi, ukoliko nije strogo neophodno i isključivo uz vaš pristanak.

 • Vaša beba će biti izmerena nakon rođenja.

 • Kod prvih obroka vaše bebe je bitan kvalitet, ne kvantitet. U ovom trenutku,kao i u narednih nekoliko dana, vaše grudi će proizvoditi male količine kolostruma (oko 3-4 kafene kašičice na dan). Ovo je čisto žuta, koncentrovana sekrecija, koja ima visok sadržaj proteina, masti, vitamina i minerala, kao i antitela koja štite vašu bebu od bakterija i virusnih oboljenja.

 • Zato što ne umeju da sisaju efikasno, novorođenčad ponekad sisaju po 15 ili 20 minuta.

 • Kako su bebina usta malena u ovom periodu, možda će biti potrebno da stisnete dojku (zamislite da držite sendvič), kako bi beba mogla što lakše da zauzme dobar položaj na bradavici. Kada je vaša beba dobro uhvatila, možete da pustite.

 • Vaše novorođenče ne bi trebalo da ima razmak između podoja koji je duži od tri sata. Međutim, možete primetiti da je vrlo uspavano prvih nekoliko dana i možda neće biti zainteresovano za jelo. Ako se ovo desi, morate ga buditi da jede. Kontakt kože na kožu će pomoći u tome.

 • Dok dojite, hormon oksitocin pomaže da materica vraća svoj tonus. Možete osetiti blage grčeve, slične menstrualnim, dok se materica skuplja.

Dan 1:

 • Tokom prva 24 časa, beba može da pokvasi pelenu jednom ili dva puta. Ovo se dešava zato što je kolostrum koji proizvodite vrlo varljiv i savršen nutrijent za vašu bebu, tako da nema mnogo toga što se eliminiše stolicom.

 • U narednih 24 časa, vašoj bebi će se povećavati glad, tako da će imati 8-12 podoja u 24 časa. Mnoge bebe će sisati mnogo češće od ovoga i može vam se učiniti da je beba nezasita. Ovo se dešava zato što je bebin stomak mali i brzo se napuni, ali se brzo i isprazni. Česti podoji su esencijalni za proizvodnju mleka, pa dojite na zahtev, radije nego da gledate na sat.

 • Većini novorođenih beba je potrebno 10-45 minuta kako bi završile podoj.

 • Može da potraje nedelju ili dve dok se refleks otpuštanja mleka ne sinhronizuje sa vašom bebom. Do tada, vrlo je moguće da bude nestabilan. Nuđenje bebi da sisa kad god primetite iznenadno curenje mleka, pomoći će da se refleks ustali.

 • Očekujte barem jednu ili dve mokre pelene prvih nekoliko dana nakon rođenja. Može biti teško da ocenite da li je pelena mokra u početku. Normalno je ako ima prozračnih roze mrlja na peleni. Ako vam je teško da ocenite da li je pelena mokra, probajte da stavite lopticu od vate u nju. Kada beba piški, vata će se biti mokra.

 • Tokom ovog perioda, bebina usta su jako senzitivna na bilo kakvu stimulaciju. Cucla, flašica ili sisanje vašeg prsta, stimulišu bebina usta različito od bradavice. Novorođenče može vrlo lako da se navikne na ovu vrstu prevelike stimulacije jezika i tvrdog nepca. Konfuzija može da se dogodi nakon korišćenja cucle ili flašice samo jedanput. Stoga, nastojte da odložite bebin kontakt sa bilo kojim sredstvom za sisanje koji nije dojka dok beba ne napuni 6 nedelja.

 • Ove prve nedelje su od kritičnog značaja za dojenje. Česta i efektivna dojenja u ovom periodu pune mlekom mlečne ćelije, postavljajući tako dobru osnovu za optimalnu proizvodnju mleka. U većini slučajeva u kojima je došlo do problema sa dojenjem, njegov začetak se može pronaći u ovom veoma ranom periodu.

Dan 2:

 • Danas očekujte najmanje dve mokre pelene.

 • Od danas pa nadalje, vaša beba će svakog dana imati najmanje dve stolice veličine kafene kašičice (ili veće).

 • Većina beba (bez obzira da li sisaju ili ne), imaće malu količinu žutice, koja počinje nakon 24 časa od rođenja, dostiže svoj vrhunac oko 3. ili 4. dana, i onda postepeno bledi u narednim nedeljama.

 • Česti podoji ili izmlazavanja tokom ovih kritičnih dana nakon porođaja, bude receptore osetljive na hormon prolaktin, glavnog uzročnika proizvodnje zrelog mleka. Ako ste odvojeni od bebe, ili beba nije u mogućnosti da sisa, muzite se električnom pumpicom svaka tri sata. Muženje će slati signal vašem telu da nameravate da dojite. Možda ste čuli mantru : „Ako boli, radite to pogrešno“. Dok je veliki bol indikator da postoji problem, neprijatnost umerenog intenziteta je normalna tokom prvih dana, dok se grudi ne priviknu na sisanje. Osećaćete manji trzaj na koji je potrebno da se malo naviknete.

 • Nije neobično da novorođenče dugo sisa.

 • Bebina stolica se sada menja u zelenkasto-braon boju i može izgledati kao čorba od graška. Sada prelazimo na 2-3 stolice dnevno. Ako beba nije imala stolicu do kraja današnjeg dana, potrebno je da obavestite doktora o tome.

Dan 3:

 • Osećate da vam je teško? Niste sami. U nedavno sprovedenoj pedijatrijskoj studiji, 92 posto novopečenih mama kažu da imaju problema sa dojenjem. Polovina mama je prijavilo da ima probleme sa postavljanjem bebe u pravilan položaj, kao i druge probleme, kao što je konfuzija bradavice. 44% njih je reklo da je bol problem. Ostalih 40% je reklo da misli da ne proizvode dovoljno mleka. Zapamtite da ovakve majčinske percepcije nisu odraz fiziološke stvarnosti. Ako se pronađete u većini i osećate kao da imate probleme, kontaktirajte La Lece Ligu ili Udruženje Roditelj.

Dan 4:

 • Do sada ste dali svojoj bebi njenu prvu i najlakšu „imunizaciju“ (kolostrum bogat antitelima) i pomogli da njen digestivni sistem radi kako treba.

 • Vaša beba će biti ponovo merena u ovom periodu, verovatno će je kod kuće izmeriti patronažna sestra. Beba može da izgubi između 8 i10 posto od porođajne težine dok se privikava na odsustvo svoje voljene placente. Dojene bebe, koje su konzumirale samo nekoliko kašičica kolostruma, generalno izgube više od beba hranjenih na flašicu. Ovaj gubitak je normalan i uobičajen i uskoro ćete videti kako vaša beba dobija na težini. Bebe koje su rođene krupnije, mogu da izgube do 14 ili 15 procenata težine. Veća težina pri rođenju može nastati i usled zadržavanja vode, koja se oslobađa i izbacuje kroz urin. Ove bebe izgube više i potrebno im je duže da povrate prvobitnu težinu. Zapamtite da će u prvim danima vaša beba biti merena na više različitih vaga, koje mogu da pokazuju i različite težine.

 • U ovo vreme će vaše mleko „krenuti“ i možete pronaći sebe sa nepoznatim dinjama – svojim grudima koje postaju nadute, prepunjene i tople. Višak mleka je normalan u ovom periodu jer vaše telo uči da predvidi tačno koliko mleka je potrebno bebi (imajte na umu da, ako ste imali carski rez ili ako ste dijabetičar, mleko može da nadođe nekoliko dana kasnije). Ova prepunjenost se obično primiri u narednih 24-48 sati. Kako vaša beba krene da sisa redovnije, telo se prilagođava proizvodnji količine potrebnoj bebi. Prepunjenost je nekim ženama neprijatnija nego drugima i zastupljenija je kada dobijete prvu bebu. Kod naredne bebe, prepunjenost može da se dogodi ranije. Možete staviti ohlađene listove kupusa na grudi kako biste ublažili osećaj prepunjenosti, ali ograničite vreme na 20 minuta, ne više od tri puta dnevno, jer kupus može da smanji proizvodnju mleka.

 • Bitno je da kada mleko nadođe, grudi budu redovno pražnjene, kako bi se stimulisale i osigurala dobra proizvodnja mleka.

 • Proverite grudi da nemaju slučajno začepljene kanale koji se često dogode u ovom periodu. Izbegavajte nošenje brushaltera tokom faze prepunjenosti, jer on može da pritisne grudi i učini da otok bude još gori.

 • Boja mleka će postepeno prelaziti iz žute u belu. U ovom trenutku, vaše kremasto prelazno mleko sadrži visoki nivo masti, laktoze, vitamina i više kalorija od kolostruma. Na slici ispod se vide kolostrum izmuzen 4. dana (levo) i mleko izmuzeno 8. dana (desno).

 • Ovih prvih dana vam se može učiniti da su bebini obrasci hranjenja vrlo nepredvidljivi, ali nastavite da ih pratite. Hranite bebu kada se probudi, koliko god ona to želi, dok sama ne završi sisanje.

 • U proseku, hranjenja traju 15-20 minuta na svakoj strani, ali su varijacije normalne. Kao i odrasli, bebe mogu da jedu brzo ili sporo. Otpuštanje mleka takođe varira među mamama, neke imaju brže otpuštanje mleka, dok druge imaju sporije, pa samim tim i hranjenje duže traje.

 • Vaša beba će sisati samo jednu stranu po podoju, ali je dobro da joj ponudite obe strane.

 • Ako niste zadovoljni kako se sve odvija, potražite pomoć što pre. Mnogo je lakše da se otkloni problem rano, nego da se uspostavlja laktacija nedelju dana kasnije. Moja preporuka je da pozovete telefonom La Lece lidera ili da posetite sastanak La Lece Lige ili Udruženja Roditelj.

 • Kao rezultat nadolaženja mleka, bebina stolica će biti senf-žuta (ili narandžasta, pa čak i zelena boja je normalna). U ovom periodu, barem jedna pelena treba da bude puna bebine kake i teška za čišćenje. Ova faza „eksplozivne kake“ će se nastaviti u narednih nekoliko nedelja.

 • Prošlih nekoliko dana je bilo teško da uočite da li je bebina pelena mokra, sada pelena treba bez sumnje da bude mokra, ipak, urin ne treba da ima jaku boju ili miris.

 • Beba bi trebalo najmanje šest puta da proizvede bledo-žutu mokraću.

 • Većina beba u ovom periodu u proseku provede 187 minuta sisajući svakog dana, u toku prve dve nedelje svog života.

 • Sitnije bebe imaju tendenciju da jedu više od krupnijih.

 • Vrlo je moguće da ćete dojiti mnogo puta u toku 24 časa. Uskoro ćete doći do otprilike 20 minuta na svaka tri do četiri sata. Nemojte se plašiti. Ovo učestalo dojenje je samo privremeno, kako se smanji proizvodnja vašeg mleka i kako beba raste, pauze između podoja će postajati duže. Mame koje su posebno nervozne u želji da dojenje bude uspešno, često znaju da budu razočarane ovom učestalošću podoja, misleći da količina mleka koju proizvode nije dovoljna. Ovo nije tačno. Beba sada ima mnogo posla oko jela i rasta i obezbeđuje sebi količinu mleka koja joj je neophodna, tako što stimuliše grudi sisanjem, što joj morate dozvoliti kako bi u tome uspela.

Dan 5:

 • Umorni ste? Noćna buđenja su rezultat zdrave biologije. Tokom ovih ranih nedelja dojene bebe su gladnije noću nego tokom dana. Glad vašeg novorođenčeta prirodno odgovara povećanju hormona dojenja nakon ponoći. Noćna hranjenja pomažu da izgradite dobru proizvodnju mleka. Vremenom će se ovo promeniti, pa će beba spavati više noću, a biti duže budna danju.

 • Učestalost dojenja će danas verovatno dostići svoj vrhunac. Nakon toga, stvari će se postepeno dobivati neki obrazac. Neki podoji će biti dugi, drugi samo užine.

 • Bradavice mogu da budu osetljive tokom prvih nekoliko dana-nekoliko sekundi „jaoj“ u početku hranjenja nije neobično-ali to je sve. Nakon toga, podoj bi trebalo da bude bezbolan. Ova osetljivost bradavica bi trebalo da se reši sama od sebe do 10. dana. Bol koji čini dojenje nepodnošljivim i/ili napukle ili krvave bradavice nije nikada normalan i zahteva momentalnu pažnju medicinskog radnika upućenog u dojenje.

 • Tokom ovih dana neko od rođaka ili poznanika može se ponuditi „da uzme bebu dok se vi odmarate/kupujete namirnice/obavljate kućne poslove“. Međutim, ono što bi bilo od veće pomoći da čujete je: „Hajde da ja obavim kućne poslove dok ti nastaviš da se brineš o svojoj bebi i povezuješ se sa njom“.

 • Za slanje ne tako suptilnog nagoveštaja, ištampajte ovo i stavite na svoj frižider ili na neko drugo prohodno mesto.

 • Možete primetiti da beba ima dojenački plik na gornjoj usni. To su bezbolni plikovi koji se često formiraju na bebinim usnama tokom ranih dana ili nedelja dojenja. Oni su bezopasni znakovi da se vaša beba dobro hrani i uskoro će nestati.

 • Bebine stolice će se sada promeniti u labavu, senf-žutu, švapski sir ili semnastu teksturu. To se zove mlečna stolica. Beba će imati 2 do 5 stolica na dan, verovatno tokom hranjenja.

 • Vaša beba je do sada iz vašeg mleka primila 5 miliona ćelija razarača raka.

1 nedelju stara beba:

 • Beba će dobijati na težini postepeno kako zalihe zrelog mleka postaju utvrđene. Kada vaša beba počne redovno da dobija na težini, nije potrebno da je budite da bi jela. Jednostavno pustite da vas beba vodi.

 • Očekujte da će beba dobijati oko 112-200 grama nedeljno tokom prvog meseca života.

 • Sada možete osećati da su vam grudi pune ali meke. Moguće je da vam curi mleko povremeno i da počnete da nosite tufere za dojenje. Međutim, imajte na umu da curenje nema veze sa količinom mleka koju proizvodite.

 • Male bebe, dojene i hranjene formulom su često nervozne. Ova nervoza počinje oko 1-3 nedelje, dostiže svoj vrhunac oko 6-8 nedelje i nestaje oko 3-4 meseca.

 • One žele da budu na rukama ili da sisaju vrlo često i uznemirene su čak i kada pokušavate da ih smirite. Često deluju nezadovoljne svojim hranjenjima, pa čak umeju i da reaguju na dojku plačem.“ ( jedna mama govori drugoj mami). Nije neobično da nervoza nastupi kasno poslepodne ili uveče, i obično NIJE do gladi, mokre/prljave pelene ili bilo čega što možete da rešite. Obično NIJE povezano sa količinom mleka koju proizvodite, iako mnoge mame brinu da jeste.

 • Do kraja nedelje, vaše prelazno mleko će postati zrelo mleko, koje je „tanje“ i sadrži više vode. Ono sadrži 90% vode i 10% ugljenih hidrata, proteina i masti neophodnih za rast i enegriju. Prednje mleko, ono na početku hranjenja sadrži više proteina, a onda postepeno dobija više masti kako podoj odmiče.

2 nedelje stara beba:

 • Većina beba je povratilo porođajnu težinu do sada. Ako je ovako i kod vas, učestalost merenja bebe bi trebalo da se smanji. Imajte na umu da merenje bebe nije obavezno. Ono može da se dogodi ako roditelji to žele ili ako se ukaže profesionalna potreba za time.

 • Ako vaša beba nije dostigla porođajnu težinu, nemojte da brinete, može da potraje i do tri nedelje. Podstičite svoje novorođenče da sisa često tokom dana i tokom noći. Takođe, sačekajte da beba završi sisanje iz jedne dojke pre nego što ponudite drugu. Na ovaj način ćete biti sigurni da beba uzima bogato, masno, zadnje mleko.

 • Vrlo verovatno je da ćete primetiti bebin skok u razvoju negde oko ovog vremena. To znači da će se beba aktivno vraćati na dojku mnogo puta na bliska, povezujuća hranjenja. Ovo se obično dešava po šablonu kasno posle podne ili uveče. Skokovi u razvoju obično traju 2-3 dana, ali nekim mamama mogu da traju i po nedelju dana. To je normalno, zdravo ponašanje i NIJE znak da nemate dovoljno mleka.

 • Do sada bi trebalo da je barem jedna pelena baš natopljena.

 • Iako je sisanje urođeno kod novorođenčadi, mehanizmi efektivnog zauzimanja položaja na dojci nisu. Obično je potrebno nekoliko nedelja, a nekada i duže, kako bi mame i bebe naučile da doje i sisaju.

 • Da li vaša beba ima žuticu? Normalno se ne pojavljuje do sada. Za razliku od bebe sa žuticom novorođenčeta, beba sa dojenačkom žuticom je budna, traži da sisa često, piški i kaki, normalno dobija na težini. Iako može da traje nekoliko nedelja ili čak meseci, ovakva vrsta žutice ne zahteva nikakav poseban tretman.

3 nedelje stara beba:

 • Došli ste do trenutka kada će beba verovatno imati veću kontrolu vrata i pristojnu tehniku zauzimanja pravilnog položaja na dojci, što znači da polako možete da vežbate dojenje u ležećem položaju. Kada ga savladate, postepeno ga uvrstite u noćne podoje, kako biste mogli da dremate dok se beba sama posluži.

 • Vaše bradavice «očvrsnu» nakon 2-3 nedelje.

 • Verovatno ćete se osećati kao da ne radite ništa osim dojenja. Do sada ste vi i beba uvežbali kada je reč o hranjenju i naučili da verujete jedno drugom. Možda vam se ne čini kao velika prekretnica u razvoju, ali fokusiranjem na dojenje ove poslednje tri nedelje, postavili ste dugoročni kapacitet da proizvodite onoliko mleka koliko je vašoj bebi potrebno i postavili temelje za lakši odnos dojenja.

1 mesec stara beba:

 • Oko četvrte nedelje, beba će sisati oko 40 minuta, radije nego sat vremena.

 • Bebino dobijanje na težini će verovatno usporiti u odnosu na ranije rapidno dobijanje. Očekujte da će beba dobijati u proseku 0.5 do 1 kilograma mesečno od sada pa do 6 meseci.

 • Bebina proizvodnja kake će se takođe smanjiti. Može se desiti da prođe nekoliko dana (čak i nedelja ili duže), a da beba ne kaki. To je vrlo normlano u ovom periodu. Druge dojene bebe mogu da imaju nekoliko stolica na dan. Vrlo je individualno. To što beba ne kaki često nije znak da ima zatvor. Tvrde, teške za izbacivanje stolice jesu. Zatvor je vrlo redak kod dojenih beba.

 • Vaša beba će rasti po dužini oko 2,5cm mesečno do 6 meseci starosti.

 • Kako bebe rastu, ne samo da dobijaju manje na težini, nego i u nepravilnijim razmacima. Izbijanje zubića ili razboljevanje mogu da utiču na njihov apetit i da jedva dobiju na kilaži. A onda kada ozdrave i vrati im se apetit, napreduju ubrzano.

 • Nema razloga da očekujete da će beba napredovati ustaljenim ritmom, nedelju za nedeljom, tako da nema potrebe da se redovno meri. Ukoliko niste posebno zabrinuti za njeno zdravlje, nema potrebe da je merite više od jednom mesečno.

 • Isključivim dojenjem u prvih mesec dana, pružili ste svojoj bebi značajnu zaštitu od alergija na hranu u prve 3 godine, kao i protiv respiratornih alergija u prvih 17 godina njenog života.

6 nedelja stara beba:

 • Bebin drugi skok u razvoju će se desiti negde u ovo vreme.

 • Moguće je da ćete osetiti kako vam grudi nisu više tvrde i prepunjene kao ranije pre svakog podoja, i ostaju mnogo mekše, ali nemojte se plašiti, one zapravo proizvode sve više mleka kako vaša beba raste. Nemojte da mislite da ponestaje mleka zato što su grudi mekanije između podoja: vaše telo zapravo postaje efikasnije. Između bebinih sisanja ćete grudi osećati kao pre nego što ste zatrudneli. Nesrećna okolnost je što se ova promena u grudima dešava u isto vreme kada i šestonedeljni skok u razvoju, što obično dovede do toga da se mame nepotrebno zabrinu oko svoje proizvodnje mleka. Beba još uvek može da posisa 180ml ili više iz jedne dojke, a da se mami dojka uopše ne učini punom mleka.

 • Često se dešava da primetite da jedna dojka proizvodi više mleka od druge ili da beba lakše zauzima pravilan položaj na jednoj strani.

 • Curenje se verovatno smanjilo ili prestalo do sada, iako kod nekih mama ume da potraje dosta duže.

 • Moguće je da više ne osećate refleks otpuštanja mleka ili da se smanjio njegov osećaj. Neke mame nikada ne osete refleks otpuštanja mleka, ali mogu da primete kada se on dogodio gledajući kako beba sisa i guta.

 • Ne preporučuje se da počnete da se izmlazate sve dok niste imali šansu da izgradite dobru proizvodnju mleka. Ovo se obično dešava oko 6. nedelje. Ako odlučite da počnete da koristite pumpicu, imajte na umu da male količine izmuzenog mleka nisu indikator male proizvodnje mleka.

 • Isto tako, ovo je najranije kada treba da upoznate bebu sa cuclom. Ipak, uzdržavanje od korišćenja cucle je preporučljivije.

 • Do sada ste olakšali svom novorođenčetu najkritičniji period. Bebe koje nisu dojene imaju veće šanse da se razbole ili budu hospitalizovane, imaju i mnogo više digestivnih problema od dojenih beba. Takođe, dojenje u periodu od 6 nedelja znači da vaše dete sada ima manje šanse za dobijanje respiratornih infekcija do svoje 7. godine.

2 meseca stara beba:

 • Vašoj bebi će još uvek biti potrebno da jede na svaka 2 – 2.5 sata, mada može i da bude na 3 sata. Normalno je da ima između 8 i 12 podoja u 24h. Beba sada može da provede manje vremena sisajući jer postaje efikasnija u tome i samim tim joj treba manje vremena da pojede koliko joj je potrebno. Moguće je da će joj biti potrebno da sisa na jednoj strani, umesto na dve, kao što je do sada bilo. Uvek ponudite obe strane, ali ne brinite ako beba ne želi ili joj nije potrebno da nastavi.

 • Bez obzira da li sisaju ili se hrane formulom, većini beba je potrebno jedno ili dva noćna hranjenja.

 • Bebe su sada mnogo veće pa im je lakše da zauzmu pravilan položaj na dojci. Shodno tome, možete primetiti da se prepunjenost ili problemi sa zauzimanjem položaja sada polako prirodno rešavaju sami.

 • Od sada pa do 4 meseca starosti, beba treba da sisa 6 puta u 24 časa.

 • Beba će dobiti prvu vakcinu u ovom periodu. Dojenjem povećavate odgovor bebinih antitela, pojačavate efektivnost vakcine. Dojenjem tokom procesa vakcinacije takođe pružate bebi jedinstveni način ublažavanja bola.

 • Možda ste primetili da vaša beba izgleda mršavije od svojih drugara koji se hrane formulom. Studije su pokazale da dojene bebe postaju primetno vitkije oko 2-3 meseca u poređenju sa bebama hranjenim formulom.

 • Isključivim dojenjem tokom 2 meseca, vaše dete sada ima manji rizik od alergija na hranu do uzrasta od 3 godine.

3 meseca stara beba:

 • Još jedan skok u razvoju, držite se. Nemojte da dođete u iskušenje da date formulu (ili još gore, krutu hranu) kako biste umirili bebin apetit, jer će smanjenost učestalosti sisanja smanjiti proizvodnju mleka, što je potpuno suprotno od onoga što beba želi da postigne čestim sisanjem, a to je da napravi sebi dovoljnu količinu mleka za naredni period.

 • I nakon skoka u razvoju, beba starosti između 3 i 4 meseca treba da sisa najmanje na 4 sata tokom dana.

 • Neke bebe u ovom periodu, zato što su postale iskusne u hranjenju, sisaju samo po 5 do 7 minuta, pa čak i manje, 2 minuta po podoju ili manje.

 • Ako beba prestaje da sisa noću, primetićete da duže sisa danju.

 • U ovom periodu isključivo dojene bebe mogu da ne kake između 10 i 12 dana.

 • Dojenoj bebi je sada mnogo manje potrebno da podriguje.

 • Interesantna činjenica: Ako isključivo dojite, vaše mleko trenutno obezbeđuje vašoj bebi 535 kalorije, 6.8g proteina i 37g masti!

 • Verovatno ste čuli za divnu činjenicu da dojenjem nestaju zalihe masti koje ste dobili u trudnoći. Najveći gubitak kilaže je zabeležen u periodu od 3 do 6 meseci. Vi ste sada na startu ovog perioda topljenja masti.

 • Primetićete da beba postaje ometena tokom podoja. To je zato što joj se vid razvio i može da vidi šta se nalazi na drugoj strani sobe. Kada primetite da se beba zamina više za okolinu nego za hranjenje, pobrinite se da to ne dovede do navike gde beba sisa sve manje i manje tokom dana, a onda to nadoknađuje noću.

 • Da li ste primetili da beba bolje spava noću? Sa tri meseca, noćno spavanje je povećano kod dojenih beba u poređenju sa bebama hranjenim formulom zbog sastojka koji se nalazi u majčinom mleku i koji deluje umirujuće.

 • Dojenjem najmanje 3 meseca, obezbedili ste bebi 27% smanjenja rizika od dobijanja astme, ako u porodičnoj istoriji imate oboljevanja od astme, i 40% ako u porodičnoj istoriji nemate oboljevanja od astme.

 • Ako ste isključivo dojili do sada, vaša beba će imati povećan razvoj u ključnim delovima mozga u poređenju sa drugom decom hranjenom formulom ili u kombinaciji dojenja i formule.

 • Do ovog momenta ste takođe pružili svojoj bebi 19 ili 27% smanjenje slučaja dobijanja dečijeg dijabetesa Tipa 1.

4 meseci stara beba:

 • Davanjem bebi ništa osim majčinog mleka u prvih 4 meseca, dali ste joj snažnu zaštitu protiv infekcije uha i bolesti respiratornog trakta u periodu prve godine.

 • Do sada ste prevazišli rane prepreke kao što su prepunjenost grudi, bolne bradavice, i maratonska dojenja. Dojenje postaje mnogo lakše nego hranjenje flašicom.

 • U ovom periodu izbijanje zuba može da izazove baljenje, sisanje prstiju, ili žvakanje objekata. Ova potreba za žvakanjem stvari može lako da bude pogrešno protumačena kao to da je beba još uvek gladna nakon podoja ili spremna za uvođenje krute hrane. Takođe, imajte na umu da posezanje za hranom NIJE traženje iste. Bebe posežu za svime, takođe vole da imitiraju, pa pomeranje usana ne indikuje spremnost da se uvede čvrsta hrana. Iako će neki vaši prijatelji, proizvođači hrane, pa čak i zdravstveni radnici predložiti da uvedete čvrstu hranu u ovom periodu. UK Department of Health, SZO (Svetska Zdravstvena Organizacija) i Unicef, svi preporučuju isključivo dojenje u prvih 6 meseci bebinog života, (što znači samo majčino mleko i ništa drugo). Zato što bebin digestivni sistem nije dovoljno razvijen da se nosi sa krutom hranom. Takođe, suprotno od preporuka nekih zdravstvenih radnika, uvođenje krute hrane neće povećati kaloriski unos kod vaše bebe ili obezbediti joj zdravstveni benefit. Majčino mleko ima višu koncentraciju masti i ostalih esencijalnih nutritijenata nego bilo koja druga hrana.

 • Od sada, pa do 7. meseca, beba bi trebalo da sisa najmanje 5 puta u periodu od 24 časa. Jedan od ovih podoja će verovatno biti noćni.

 • Neke bebe će imati potrebu da češće sisaju dok im izbijaju zubići, dok druge neće uopšte hteti, neke čak mogu da odbijaju da uopšte sisaju, što je štrajk dojenja. Ako se ovo dogodi, probajte da namažete bebi gel na zube. Beba će možda lakše prihvatiti dojku ako su joj desni utrnute. Ako beba i dalje odbija dojku, moraćete da izdojite mleko, kako biste sprečili da se kanali začepe i održavali zalihe mleka. Štrajk dojenja obično traje 2-5 dana, iako može da potraje i duže.

 • Možete primetiti dalje smanjenje dobijanja na težini u ovom periodu. Između 4 i 6 meseci, dojene bebe sporije dobijaju na težini od beba koje se hrane formulom, iako su rast u dužini i obimu glave slične u obe grupe. Postepeno dobijanje na težini, iako nije uvek neophodno, i smanjenje dobijanja na težini, ne treba uzimati samostalno i reći da hranjenje ne ide kako treba.

 • Neke bebe sisaju vrlo brzo u ovom periodu (3-5 minuta) i mogu biti ometene na dojci, pa čak i da vuku dojku nakon da su samo nekoliko puta povukle mleko. Hranjenje u mirnom okruženju može biti od pomoći.

 • Noćna dojenja mogu da počnu ponovo i ostanu učestalija, kako beba pokušava da nadoknadi kalorije koje nije uzela tokom dana.

 • Dojenjem proteklih 4 meseca, beba je dobila manje šanse za razvoj ekcema ili astme.

 • Do 4. meseca, beba je ušla u značajnu kognitivnu razvojnu mapu, njen mozak prolazi kroz ogromni skok u razvoju, što je uzrok ove povećane alertnosti i skretanja pažnje. Beba koja je sisala intenzivno će sada hvatati i puštati dojku, okretati se da vidi kada tata ili starija sestra uđu u sobu ili ako neka buka zaokupira njenu pažnju.

 • Možda se pripremate za povratak na posao i većina majki koje doje odlučuju da pređu na formulu u ovom trenutku. Ipak, to ne mora da bude slučaj. Možete da izmuzete mleko za svoju bebu kako bi imala šta da jede dok ste vi na poslu. Možete naći kolekciju izvora za mame koje rade i ostavljaju svoje mleko. Ako izmlazanje nije opcija, banka mleka može da posluži, ili kao poslednja mogućnost, prebacite je na formulu tokom dana, a dojite uveče i ujutru.

 • Bebe imaju tendenciju da žele da sisaju češće kada su emotivno uzdrmane. Ako se vraćate na posao, to može da bude okidač povećanom broju podoja.

5-6 meseci stara beba:

 • U velikoj meri ste smanjili rizik od razvoja alergija kod svoje bebe time što ste čekali najmanje do sada sa uvođenjem čvrste hrane, pogotovo u slučajevima gde u porodici postoji istorija alergija.

 • Dojenjem do sada ste zaštitili bebin crevni trakt, tako da sada može da počne da proizvodi antitela. Ova antitela oblažu creva i štite ih od stranih proteina i alergena.

 • Nastavljanjem dojenja pored uvođenja čvrste hrane, ne samo da osigiravate dobru nutriciju, takođe pomažete bebi da bolje vari hranu.

 • Ako hranite bebu po principu, beba vođa dohrane (BLW), ona će nastaviti da ima dojenačku kaku (tečnu i žutu), sa povremenim komadićima, do nekoliko meseci nakon što ste joj uveli čvrstu hranu.

 • Ukoliko vaša beba uzima i druga pića (što će joj smanjiti potrebu za majčinim mlekom), broj podoja joj se neće smanjiti značajno u početku, nastaviće da traži uobičajeno često, ali će postepeno smanjivati unos mleka po podoju.

 • Vaša beba još uvek treba da ima 6-8 podoja na dan.

 • Oko 6. meseca će beba imati još jedan skok u razvoju. Iako imate čvrstu hranu da joj dajete, zapamtite da prvo ponudite dojku, jer je majčino mleko mnogo hranjivije. Ako beba spava celu noć, možete primetiti da počinje da se budi za ponoćni podoj tokom ovog skoka.

 • Nakon 6 meseci, dojene bebe su vitkije. U poređenju sa svojim drugarima koji se hrane formulom, dojene bebe su u proseku lakše za skoro pola kilograma u toku prvih 12 meseci života. Misli se da je dodatna težina kod dece koja se hrane formulom usled zadržavanja vode i drugačije kompozicije telesne masti. Očekujte da vaša dojena beba napreduje oko pola kilograma mesečno od 6 meseci do godine dana.

 • Sada nema potrebe da merite bebu više od jednom u dva meseca.

 • Vaša beba će rasti oko 1.3cm mesečno u periodu od 6 meseci do godine dana.

 • Obratite pažnju na bebin unos tečnosti u ovom periodu. Ukoliko se previše podoja aprebrzo zamenjeno krutom hranom, beba možda ne dobija dovoljno tečnosti, što može voditi ka zatvoru (što se jasno može videti ako su stolice oblika kuglica). Često stavljanje bebe na dojku će rešiti ovaj problem.

 • Mnogi priručnici za brigu o bebama kažu da bi beba trebalo da udvostruči porođajnu težinu do sada, ali zapamtite da je svaka beba posebna. Kada se ocenjuje bebin ukupni obrazac rasta, u obzir se moraju uzeti bebina težina na rođenju, dužina, gestaciona starost, kao i građa roditelja. Primećeno je da do trenutka kada su spremne za čvrstu hranu, dojene bebe vrlo često dobijaju na težini manje nego što većina tabela za rast kaže da bi trebalo. Kompleksna priroda harmonične veze dojenja ne moze biti vagana, izmerena ili unesena u kartu kao naučna činjenica ili tabela. Ukoliko dobijate preterane reakcije od članova porodice ili zdravstvenih radnika, uputite ih na ova članak, „Gledajte bebu, a ne skalu“. http://drjaygordon.com/newborns/scales.html

 • Ukoliko ste isključivo dojili do ovog trenutka, vaša beba će verovatno lakše prihvatiti različitu krutu hranu. Ovo je zato što je beba preko majčinog mleka izložena ukusima koje majka jede i služi kao „most ukusa“ između mlečne ishrane i ishrane koja je više za odrasle. Ne samo da je prihvatanje hrane veće kod dojenih beba, već su i šanse da će voleti povrće veće. Odbijanje hrane ili probirljivost su manje kod predškolaca koji su isključivo dojeni, tako da će vaše dete uživati benefite dojenja dugi niz godina!

 • Dojenjem u periodu od 6 meseci ste bebi pružili značajnu zaštitu od ekcema tokom prve tri godine.

 • Sada spadate u 1% majki koje su dojile ovoliko dugo! Bravo!

 • Takođe ste bebi pružili 19% umanjenih šansi od rizika oboljenja od akutne limfocitne leukemije i 15% umanjeni rizik od akutne mielogene leukemije.

7-8 meseci stara beba:

 • Distrakcija na dojci može da se nastavi. Nemojte pogrešno da pomislite da je bebina privremena nezainteresovanost za dojenje znak da je spremna da prestane da sisa. Ekstremno je retko da bebe same prestanu da sisaju pre napunjene prve godine.

 • Primetićete da beba traži svoje mleko malo kasnije nego što je to bio slučaj do sada, posebno nakon obroka kada je pojela dosta čvrste hrane.

 • Beba treba da ima 5-7 podoja na dan.

 • Bebi najverovatnije niču zubi u ovom periodu. Postoje dve vrste izbijanja zuba, hronično i akutno. Hronično izbijanje zuba je stalno u toku. Primetićete da beba mnogo balavi, stavlja u usta sve što u njih može da stane, glođe svoje prste i ruke. Ali će nastaviti da jede i pije normalno. U toku akutnog izbijanja zuba, zub aktivno seče kroz desni, što je vrlo bolan proces za većinu beba. Većina beba je tada manje zainteresovano za dojku ili jelo, jer su im desni bolne i iritirane kada sisaju ili jedu. Srećom, akutno izbijanje zuba traje nekoliko dana.

 • Bebe koje su dojene 7 ili 9 meseci imaju višu inteligenciju od onih koje su dojene manje od 7 meseci.

9 meseci stara beba:

 • Do sada ste videli svoju bebu kako prolazi kroz najbrži i najbitniji telesni i moždani razvoj u svom životu, hranjena hranom koja je napravljena baš za nju – vašim mlekom. Možda ćete primetiti da je je okretnija i aktivnija od beba koje nisu imale priliku da odrastu na majčinom mleku.

 • Neke bebe pokazuju smanjeno interesovanje za dojku u ovom periodu. Ovo može biti usled izmenjenog ukusa mleka usred hormonske promene tokom menstrualnog ciklusa (ukoliko se vratio do sada) ili privremenog gubitka apetita usled prehlade ili izbijanja zuba. Nežna istrajnost je ono što se preporučuje. Pokušajte da dojite u mirnom okruženju ili kada je beba pospana. Ako ništa ne uspe, izmuzite se i dajte bebi mleko iz čaše i nastavite da nudite dojku.

 • Vaša beba će imati 4-5 podoja na dan.

 • U ovom periodu beba može da savlada upotrebu čaše, što može da vodi ka daljem gubljenju interesovanja za dojenje.

 • Ako puštate bebu da bude vođa dohrane, vaša beba će tek sada napraviti vezu između gradi i čvrste hrane. Kako krene da jede više, njene stolice će postajati čvršće, tamnije i manje – posebno kada smanji unos majčinog mleka.

 • Kada počne redovno da jede i pije u vreme obroka, beba može da preskoči ceo obrok sisanja, tj. zameni ga čvrstom hranom i okrene glavu kada joj ponudite dojku. Potrebno je da pratite njene znakove kao i do sada što ste radili. Iako primetite konzistentni pad u dojenju, to ne mora da bude trajna promena. Često se dešava da se bebe u kratkim periodima skroz vrate sisanju, posebno kada im izbijaju zubići ili se bore sa nekom infekcijom. Moguće je da neće želeti ništa osim da sisaju po nedelju dana ili dve, a onda se vrate čvrstoj hrani i sisaju manje mleka. Vaše grudi će se adaprirati za dan ili dva – čak i kada je proizvodnja mleka opala.

10 meseci stara beba:

 • Povećana pokretljivost vaše bebe kroz kretanje naokolo, puženje ili vučenje po podu može dovesti do toga da obrasci dojenja postanu promenljivi. Nekih dana može biti previše „zauzeta“ drugim stvarima da skoro zaboravi da sisa. Tim danima povremeno ponudite dojku čak i kada ne pokazuje želju za dojenjem. Drugim danima, kada istraživanje postane prenaporno, moguće je da će sisati skoro neprestano.

 • Iako beba jede čvrstu hranu, majčino mleko je i dalje najvažniji deo njene ishrane, i nastavlja da joj pruža bitne imunitete u vreme kada puzi unaokolo i stavlja SVE u usta.

1. godina:

 • Dali ste svom detetu mnoge zdravstvene prednosti ove godine i one će trajati čitavog njegovog života. Imaće jači imuni sistem i mnogo je manje verovatno da će mu biti potrebni proteza ili odlasci kod logopeda.

 • Dojenje ne mora da se završi zato što se dete ne oslanja na vas kao na svoju jedinu ishranu – može da potraje još nekoliko godina, ako oboje to želite.

 • Američka Akademija Pedijatara preporučuje dojenje najmanje godinu dana, kako bi pomogli da se osigura normalna ishrana i zdravlje vaše bebe.

 • Nova istraživanja pokazuju da stomačna flora nije stabilna od momenta kada dete napuni godinu dana, kao što se prvobitno mislilo. Bitne promene nastavljaju da se dešavaju do treće godine. Ovo verovatno znači da postoji „prozor“ tokom ovih ranih godina, u kojem su crevne bakterije više podložne spoljnim faktorima. Još više razloga da nastavite da obezbeđujete neprocenjiva antitela kroz svoje mleko!

 • Kako proizvodite mleko godinu dana, masti i energetski sadržaj vašeg mleka su se značajno povećali u odnosu na mleko žena koje su dojile kraći vremenski period.

 • Da li je vaša beba mršavija od drugara koji su hranjeni formulom? Ne brinite, ovo je savršeno normalano (i zdravo!) Do kraja prve godine, bebe hranjene formulom u bogatijim zemljama su 600-650gr teže od beba koje su dojene 12 meseci.

 • Mnoge bebe nastavljaju da sisaju dva do tri puta na dan – verovatno kada se probude ujutru i pred spavanje, plus nekoliko puta kada padnu, udare se, umorni su ili uznemireni. Neka deca nastave da sisaju deset puta dnevno! Sve je to normalno.

 • Činjenica da većina beba može da toleriše kravlje mleko nakon godine ne znači da ono treba nužno da zameni vaše mleko. Kravlje mleko ne sadrži biološki dostupne vitamine i antitela koja se nalaze u majčinom mleku. Takođe je vrlo dobro dokumentovano da što kasnije uvedete kravlje mleko u ishranu svoje bebe (koje je vrlo česti alergen), manje su šanse da ono izazove alergijske reakcije.

 • Ako želite da nastavite da merite svoju bebu, jednom u 3-6 meseci je dovoljno.

 • Kao rezultat dobijanja vašeg mleka proteklih godinu dana, vaše dete ima više izgleda da pokaže bolju socijalnu prilagodljivost kada krene u školu.

 • Dojenjem u periodu od godinu dana ste omogućili svom detetu manji rizik od gojaznosti u kasnijem životu, kao i manji stepen rizika od srčanih bolesti kada odraste. I ustedeli ste oko 700 eura na formuli!

16 meseci:

 • Nastavili ste da pružate svojoj bebi normalnu ishranu i zaštitu od bolesti kada se one najčešće dešavaju drugim bebama. Vaša beba će nastaviti da dobija te važne imune benefite dokle god bude sisala.

 • Kod dojene dece uzrasta od 16 do 30 meseci je pronađeno manje oblika bolesti, kao i kraće trajanje nego kod njihovih drugara koji nisu dojeni.

 • Nekim imunim faktorima će se povećati koncentracija u vašem mleku tokom druge godine.

 • Vaše detence je sada brzo i efikasno kada se radi o dojenju i u stanju je da zauzme položaj na dojci iz bilo kod ugla.

2 godine+:

 • Svetska Zdravstvena Organizacija i UNICEF snažno podstiču globlno dojenje u ranom detinjstvu. „Majčino mleko je važan izvor energije i proteina, i pomaže u zaštiti protiv bolesti u drugoj godini detetovog života“.

 • Oko druge ili treće godine, deca često prolaze kroz pomamu za hranjenjem kada žele da sisaju sve vreme, ponekad na svakih petnaest minuta. Skoro kao da se igraju dojenja. Nema potrebe da se brinete oko toga“.

 • Vaše mleko još uvek obezbeđuje vašem detetu esencijalne proteine, nutriente i antitela, kao i druge supstance koje ga štite, i nastaviće sve dok god ga dojite. Ljudska bilogija je usmerena ka prestanku sisanja između 2.5 i 7 godina. Potrebno je između 2 i 6 godina da detetov imuni sistem u potpunosti sazri. Ljudsko mleko nastavlja da dopunjuje i podiže imuni sistem sve dokle god se ono nudi detetu.

 • Produžena istraživanja veze između kognitivnih dostignuća (IQ rezultati, ocene u školi) i dojenja su pokazala da su najveće dobitke imala deca koja su najduže dojena.

 • U ovom periodu mnoga deca razviju vezu sa objektom koji im služi kao uteha. Ovo oslanjanje na predmet dostiže svoj vrhunac tokom druge godine. Primeri uključuju prostirke, igračke, cucle, pa čak i flašice, predmete koji mogu biti zatureni, zaboravljeni ili izgubljeni. Lepota dojenja vašeg detenceta je u tome što je izvor utehe vašeg deteta trajno zakačen za vas. Takođe, dojenje ne uzrokuje štetne posledice po zdravlje, kao što to čine cucla ili flašica u ovom uzrastu (npr. deformiteti zuba, karijes, kašnjenje u razvoju govora).

 • Mala deca vole da budu u pokretu. Vaše dete je tek nedavno usavršilo hodanje, trčanje i penjanje i voli da pronađe nove načine da koristi svoje telo. Nažalost, konstantno kretanje i dojenje ne idu baš dobro zajedno. Vaš mali gimnastičar bi mogao u jednom trenutku da odluči da bi bilo mnogo zabavnije ako bi mogao da se vrti, okreće i penje po vama dok sisa. Jaoj! Neka deca čak mogu da idu od toga da u toku jednog sisanja stojeći dođu do toga da vise naopačke na vašim ramenima.

 • Kako vaše dete počne da sisa manje i proizvodnja mleka opadne, vaše mleko će postepeno postajati sve više koncentrovano – skoro kao kolostrum ponovo – dajući vašem detetu dodatno pojačanje imuniteta.

Moje ime je Jovana Budima. Mama sam malene devojčice, po zanimanju nastavnik engleskog jezika. Volim decu i poznajem ih. Volim životinje, sport i prirodu. Kreativna sam i volim da pišem. Ovaj blog je spoj svega navedenog.

 1. Jako vazan i koristan tekst! Ja sam informacije trazila na nekim drugim korisnim mestima, i evo skoro cemo 3 godine staza 🙂 Nema lepse i korisnije stvari za oboje. I nema vise pogresnih informacija od onih koju dobijamo o dojenju prvih nedelja. Vazno je informisati je ako zelimo da izguramo dojenje!

  1. Bas tako. Zato mi se ovaj tekst ucinio kao idealan vodic u tim prvim danima. A i kao podsetnik da radimo ogromnu stvar za svoje dete onda kada postane naporno. Hvala puno na komentaru! 🙂

 2. Ovaj tekst ima sve što je potrebno od informacija za uspešno dojenje.
  Iako imam već jedno dete i staž dojenja iza sebe, značilo mi je da ga pročitam, podsetim se svega. i tako se pripremim za novu avanturu.
  Hvala!

Leave a Reply

%d bloggers like this: